top

Juby

sponsors
Povijest kosarke u Zadru

Po rijecima gospodina William Jones-a, dugogodisnjeg tajnika FIBE: "Zadar, grad duge i bogate proslosti, prihvatio je kosarku od samog pocetka i od nje napravio umjetnost".
Iz poznatih izvora, kosarka se prvi put spominje u Zadru 7. travnja 1928. godine. Toga dana je poceo dvodnevni turnir u Anconi u kojem je ucestvovala jedna postrojba talijanske vojske iz Zadra. Prema svjedocenju pokojnog Djure Vujanica kosarka se igrala u Zadru i ranije, najvjerojatnije vec od 1925-e godine, najmanje pet godina prije Zagreba i ostatka Hrvatske.

Kosarka je dovedena u Zadar preko talijanskih studenata. U pocetku je sve to bilo dosta neorganizirano i sve se vrtilo oko nekolicine entuzijasta za taj, u to vrijeme, novi sport. Zahvaljujuci njima igra se razvijala bez obzira na skromna igralista i opremu u gradu, da bi 1. listopada 1930. napokon bila osnovana sluzbena kosarkaska organizacija u Zadru. Ponudjeni su tecajevi za suce i zapisnicare i time sa kosarka bitno unaprijedila.

Poslije drugog svjetskog rata

6. srpnja 1945. godine osnovano je fiskulturno drustvo Zadar i kosarka je bila jedna od sekcija. Vec u kolovozu iste godine Zadar sudjeluje na fiskulturnom sletu u Zagrebu i osvaja drugo mjesto u muskoj i zenskoj konkurenciji. A u rujnu je odrzan turnir u Zadru u kojem su sudjelovale cetiri gradske ekipe: Arbanasi, Valdeghisi, Vostarnica i Zadar. Tu je prvi put igran i play-off, prvoplasirana i drugoplasirana momcad igrali su za prvo mjesto. To se u Europi uvelo tek 40 godina kasnije. 1946-e Zadar osvaja prvo mjesto na prvanstvu Hrvatske i drugo mjesto na saveznom natjecanju. Zadarski igraci Guido Pitoni i Madera Kalmeta nastupaju za drzavnu reprezentaciju

1947-e Zadar osvaja prvenstvo dalmacije i prvanstvo Hrvatske, dok se 1948-e dodaju natjecanja juniorskih i pionirskih ( muskih i zenskih ) ekipa.

15. rujna 1951. u Slobodnoj Dalmaciji izlazi clanak u kojem se novinar Roman Garber zapanjio posjetom gledatelja na utakmicama u Zadru. Na nekim interesantnijim utakmicama znalo se skupiti i do 4000 ljudi.

Novo igraliste i pocetak zlatnih godina

31 svibnja 1952. godine utakmicom protiv Zagrebacke mladosti otvoreno je novo igraliste. Vec sljedece godine Zadarski igraci pocinju emigrirati zbog politickih i ekonomskih razloga tako da se Zadar ne uspijeva odrzati u saveznom natjecanju par godina. 1958-e godine Zadar se vraca u savezno natjecanje i osvaja 4-to mjesto. To je bio pocetak zlatnih godina Zadarske kosarke koji kulminira sa tri osvojena prvenstva 1965, 1967 i 1968-e godine. Zadar je tih godina bio jedna od najpopularnijih ekipa ne samo u jugoslaviji nego i Europi gdje su se uspjeli plasirati vrlo visoko. Jedan od novinara je opisao Zadarski stil igre kao "lucidni ples pod kosevima". To je bilo vrijeme kad su u Zadru igrale i do danas dvije najvece legende kluba, Giuseppe Giergia i Kresimir Cosic. Dvorana Jazine je izgradjena u rekordnih 70 dana 1967-e godine ( dvorana je bila jedan od uvjeta za nastup u Kup-u Europskih prvaka )

1970-e Kup i jos dva prvenstva

Nakon treceg osvojenog prvenstva Kresimir Cosic odlazi u USA na Brigham Young University a Giergia odlazi u Italiju gdje je bio igrac/trener. Giergia se uskoro vraca nazad i 1970-e Zadar osvaja kup ondasnje drzave. Finale kupa se igralo u Splitu i Jugoplastika je vec imala spreman sampanjac, festu u restoranu Javor, i tako dalje... Kao iznenadjenje Cosic se vraca iz Amerike odigrati finale i pred 6000 gledatelja ( od kojih su navodno trecina bili Zadarski navijaci doputovali iz Zadra ) Zadar pobjedjuje 64 - 60. Najbolji igraci utakmice bili su Giergia (23) i Cosic (19). Pred kraj utakmice kod izjednacenog rezultata, 57 - 57 , Giergia je preuzeo stvari u svoje ruke. U tri napada postize 6 koseva i dovodi Zadar do 63 - 57 nakon cega je utakmica bila gotova

Cosic se vraca iz Amerike 1973-e i Zadar ponovo osvaja dva prvenstva za redom 1974. i 1975. Ovo zadnje prvenstvo je osvojeno nizom od 25 pobjeda. Jedini poraz dozivljen je u prvom kolu od Jugoplastike u Split-u. Nakon toga Zadar nize 25 pobjeda do kraja sezone u tada najjacoj ligi Europe. U napadu Zadar je imao prosjek suta od 53 %, skoro 90 koseva po utakmici, dok je u obrani primao samo 78 koseva po utakmici. Nazalost to je bio kraj zlatnih godina Zadarske kosarke, Giuseppe Giergia se u 38-oj godini zivota oprostio od kosarke a Kresimir Cosic ponovo odlazi iz Zadra.

1975 - 1986

Od 1975. do 1980. Zadar nastavlja igrati u saveznom natjecanju i uglavnom zavrsava sezone u sredini tablice. Od igraca, tih godina se znacajno istice Branko Skroce, tri puta najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije, koji i dan danas stoji na vrhu kao igrac sa najvise postignutih koseva u Zadru, i koji je kao reprezentativac Jugoslavije osvojio zlatne medalje na svijetskom prvanstvu u Manili 1978. i na olimpijadi u Moskvi 1980.

1980-81. Giuseppe Giergia postaje trener Zadra i dovodi Stojka Vrankovica, koji ce 10 godina kasnije zaigrati u NBA kao do sada jedini igraca Zadra ( Kresimir Cosic je bio prvi drafted u NBA, ali nakon zavrsene skole odlucio se vratiti u Zadar ) i Veljka Petranovica. Branko Skroce je morao u vojsku ali Zadar ipak i bez njega uspijeva zavrsiti treci u saveznom natjecanju, i probija se do polufinala Korac kup-a dvije godine za redom. To su nakon 1975-e i duze vremena bile najuspjesnije dvije godine Zadra. Kao novi mladi bekovi poceli su igrati sve bolje i bolje Darko Pahlic i Petar Popovic.Sljedece dvije sezone Giergia nastimava i formira ekipu koja ce 1986-e napokon donijeti Zadru sesti naslov prvaka. Te godine Giergia se premjesta u upravu kluba i dovodi se Vlado Đurović kao trener.

1986

Sredina 80-ih. Cibona, vodjena Drazenom Petrovicem, je jedna od najjacih ekipa u Europi, ali 86-e Zadar je napravio nesto je malo ko ocekivao.

Zadar dolazi do finala prvenstva i nakon izgubljene prve u Zagrebu, dobija drugu utakmicu u Zadru. Treca i odlucujuca se igrala u Zagrebu i svi su ocekivali pobjedu Cibone. Ali Petar Popovic, nakon prvog poluvremena bez kosa, daje 6 trica i 36 poena u drugom i 2 produzetka. Zadar dobija 111 : 110 i uzima 6. prvanstvo.

1987 - 2009 -------------Uskoro